#kaslaimės
Tomas Tamošauskas: tai sėkmingiausias sezonas

Šiandien 18 valandą Gargždų kultūros centre “Banga” linksmai uždarys 2019 metų sezoną. Šio renginio išvakarėse apie šio sezono pasiekimus ir kito sezono viltis kalbėjomės su “Bangos” komandos vyriausiuoju treneriu Tomu Tamošausku.

Kaip praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po paskutinių rungtynių vertini sezoną ir pasiektus rezultatus?

Manau, kad trečiasis sezonas, kurį dirbome su komanda, buvo vienareikšmiškai sėkmingiausias. Vienas iš tikslų buvo patekti į A lygą. Jį pavyko įgyvendinti. Nepavyko tik laimėti I lygos, bet iškovoję antrą vietą pereinamosiose įveikėme “Palangą”. Taurės varžybose taip pat sėkmingai pasirodėme – nukeliavome iki finalo. Aišku, ten pamatėme kito lygio komandą. Turėjome daug problemų, tačiau jei ne du paskutiniai įvarčiai devyniasdešimtą ir devyniasdešimt trečią minutėmis, būtų buvę viskas puiku.

Kodėl I lygoje nepavyko išlaikyti “Džiugo” pasiūlyto tempo?

Rungtynių grafikas pirmenybių gale buvo labai įtemptas. Turėjome Taurės rungtynes, kur įveikėme ir Kauno “Žalgirį”, ir “Palangą”. Gal vyrai kiek emociškai išsikrovė žaisdami su aukštesnio lygio komandomis, nebesugebėdavome nusiteikti rungtynėms su silpnesnio lygio komandomis. Trūkdavo ir agresijos, ir vaikiškų klaidų darėme. Tai čia ir mano, kaip trenerio, klaidos. Žaidėjams priekaištų nėra. Gal tik kelete pozicijų, kur galvojome, kad ateis žaidėjai ir sustiprins mus, jie nepilnai įsiliejo į komandą.

Ar tai reiškia, kad dalis tų futbolininkų, kurie prisijungė prie komandos, nepateisino vilčių?

Kai sezono pradžioje kvietėme tuos žmones, atrodė, kad jie bus aiškūs komandos lyderiai, tačiau kažko pritrūko. Pradžioje gal sunkiai į kolektyvą įsiliejo, tik vėliau suprato, ko trenerių štabas iš jų nori. Naujam žmogui atėjus į komandą, reikia laiko. Nors atrodo, kad visi vietiniai, pažįstami, tačiau kitos taisyklės, kita disciplina. Keletas žmonių netenkino, tačiau laiko neatsuksi atgal. Reikia mokytis iš padarytų klaidų ir judėti į priekį.

Ką iš komandos būtų galima išskirti kaip padariusius didžiausią pažangą?

Vienas iš tokių būtų Vaidas Magdušauskas. Sezono pradžioje jis buvo daugiau treniruočių partneris. Norėjome, kad jis treniruotųsi su aukštesnio lygio futbolininkais ir pats augtų. Jei ne keletas traumų, išvykimų į rinktines, jis būtų turėjęs labai gerą sezoną. Sezono pabaigoje atakoje tai jau buvo labai svarbus žaidėjas, kuris padėjo kurti momentus.
Jau ir praėjusiais metais atradimu buvo Valdas Antužis. Jaunas vietinis vyrukas, kuriam, gal išskyrus keletą rungtynių, sezonas irgi buvo puikus.
Gal kiek nuvylė Darius Zubauskas. Turėjo daug problemų su sveikata, traumomis. Prisimenant kokį turėjo praėjusį sezoną, tikėjomės iš jo daugiau.
Iš senbuvių reikia paminėti mūsų varikliuką Valdą Pocevičių ir tuos, ant kurių laikėsi mūsų žaidimas – Deividą Padaigį, Edviną Bračkų, Karolį Urbaitį.

Šiemet oficialiose rungtynėse teko žaisti su trimis A lygos klubais. Ar šiemetinė “Banga” būtų pajėgi visą sezoną rungtis su A lygos klubais?

Gal vienas kitas rungtynes emociškai nusiteikus galime sužaisti. Tą parodė ir mūsų kelias link Taurės finalo. Tačiau norint išlaikyti visą čempionatą, išeiti kiekvienose rungtynėse taip nusiteikus, turi būti žymiai didesnė konkurencija komandos viduje.
Pamatėme, kad tiek “Sūduva”, tiek Vilniaus “Žalgiris” – visai kito kalibro komandos, o su kitomis, išlaikius branduolį ir pasistiprinus atakuojančiais žaidėjais, drąsiai galime kovoti A lygoje. Neaišku, kokia ta A lyga bus kitais metais.

Kalbant apie A lygą, jau yra vizija, kaip galėtų atrodyti “Banga”?

Kalbėjome, kad reikia išlaikyti komandos branduolį – apie 80 procentų žaidėjų, kurie supranta vienas kitą, trenerių užduotis. Gynybą turėjome gana gerą, nedaug kas pralauždavo. Pasipildžius dar 3-4 atakuojančiais žaidėjais – vietiniais ar legionieriais, kurie būtų galva aukštesni, galime drąsiai kovoti kitais metais A lygoje.

Ačiū.

Kalbėjosi Remigijus Riekašius.