#kaslaimės
Rimantas Mikalauskas: apie netikėtą debiutą ir dabartinius iššūkius

Viešosios įstaigos „Gargždų futbolas“ direktorius Rimantas Mikalauskas prisimena savo pirmąsias patirtis su „Banga“ devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose, tačiau daugiausiai gali papasakoti apie „Bangos“ klubo gyvenimą, patirtus džiaugsmus ir sunkumus nuo 2007 metų.

Pateikiame Jums interviu su Rimantu Mikalausku. Daugiau detalių ir epizodų iš to meto „Bangos“ gyvenimo – knygoje “Gargždai. Futbolas. Banga”.

Kada atėjote į futbolą?

Antroje klasėje. Pradinėse klasėse mokiausi buvusioje pirmoje vidurinėje. Amžiną atilsį Michailas Terentjevas ėjo per klases ir kvietė berniukus į futbolą. Atėjau, nes kitų komandinių sporto šakų nelabai buvo.

1968 metų gimimo grupė gana solidi buvo?

Stipri grupė buvo. Greitai nesuskaičiuosiu, bet gal kokie penki-šeši išvažiavo į Panevėžio internatą. Be to, buvome du kartus antri Lietuvoje.

Prisimenate savo debiutą „Bangoje“?

Atsimenu, žaidžiau dabartinio „Kranto“ stadione su savo amžiaus kiemo draugais. Kazimieras Repšys, peršokęs per tvorą, pakvietė žaisti už „Bangą“, nes trūko žaidėjų. Paklausiau: „Kurioje pozicijoje?“ Pasakė: „Puolime“. Matyt, kad nelabai trukdyčiau kitiems. Arba nelabai tikėjosi įmušti, o stengėsi kuo mažiau praleisti. Gynyboje tikriausiai rimtesnius žaidėjus pastatė. Berods žaidėme prieš Utenos „Utenį“ ir pralošėme dideliu skirtumu.

Vėliau sugrįžote į „Bangą“ jau po studijų?

Tas sugrįžimas irgi toks įdomus. Jau dirbau mokykloje ir gal net krepšinio treneriu. Rajono futbolo pirmenybėse mūsų komanda gerai sužaidė – tapome čempionais – ir Antanas Blinstrubas pakvietė žaisti už „Bangą“. Aukščiausioje lygoje. Žaidė tuo metu labai rimtos komandos. Nežinau, kiek mes ta sudėtimi rimti buvome.

Kaip tas sugrįžimas pavyko?

Seniai bebuvau žaidęs. Žaidžiau priekiniu gynėju (tada tokia sistema buvo, kad gynėjai ne vienoje linijoje, o vienas priekyje, kitas – atsitraukęs), tai dažnai draugų ir trenerio klausdavau, atėmus kamuolį, kur geriausia jį perduoti.

Atsakymą sužinojote?

Sužinojau iš trenerio, kad „pagal aplinkybes“.

Trečias atėjimas į „Bangą“ įvyko 2007 metais, bet jau ne kaip žaidėjo, o direktoriaus. Ir nuo tada iki dabar „Bangoje“…

Nežinau, už kuriuos nuopelnus buvau pakviestas. Matyt, tuometinis valdybos pirmininkas Dainius Šatkus kažką matė ar tikėjosi, kad pakvietė. Dirbdamas mokytoju „Vaivorykštės“ gimnazijoje ir treneriu Sporto mokykloje, jau galvojau, kad reikėtų padaryti pertrauką pedagoginiame darbe. Pasikalbėjome ir atėjau.

Ką galėtumėte įvardyti kaip didžiausius iššūkius, su kuriais teko susidurti dirbant „Bangoje“?

Šiandien yra du iššūkiai. Pirmas – amžinas klausimas dėl vaikų treniravimo arba ugdymo kokybės gerinimo. Antrasis – pinigų klausimas pagrindinei komandai.
Atėjus dirbti iššūkių buvo žymiai daugiau. Reikėjo didinti futbolo populiarumą tarp vaikų. Padidinti vaikų skaičių buvo galima tik pagerinus infrastruktūrą. VšĮ „Gargždų futbolas“ buvo tiek miesto stadiono, tiek „Minijos“ progimnazijos aikštyno renovacijų iniciatorius. Klubo rėmėjai aktyviai prisidėjo įgyvendinant šiuos projektus. Dabar galime džiaugtis – ugdome apie 430 vaikų.
Vaikų treniravimo kokybės klausimas prasideda nuo trenerių. Per tuos metus, kai dirbu, pasikeitė dauguma trenerių: atėjo jauni, iniciatyvūs, norintys ir galintys dirbti su vaikais. Nuo 2007 metų iki 2016 metų vaikų skaičius išaugo beveik tris kartus. Aišku, tobulinti reikia dar ne vieną sritį. Taip pat ir treniravimo kokybę.
Pati pirmoji grupė, kurią suformavo jau VšĮ „Gargždų futbolas“, – 2000-2001 metų gimimo vaikai. Per dešimties metų laikotarpį jie yra buvę Lietuvos čempionato prizininkai, šeši žaidėjai pakviesti į Nacionalinę futbolo akademiją, keletas buvo kviečiami į savo amžiaus rinktines. Tikiuosi, kad patys geriausi išplauks į platesnius vandenis, į pajėgesnius klubus. Kiti grįš į Gargždus ir atstovaus „Bangai“. Antroji surinkta grupė – 2002 metų gimimo. 2014 metų Lietuvos čempionai. Tikimės iš jų gerų rezultatų ateityje. Stipri 2003 metų grupė. 2004 metų grupė – šiemetiniai Lietuvos čempionai. Taip pat auga stipri 2005 metų grupė. Kiti dar per maži, kad galėtume vertinti.
Ir džiaugsmas, ir iššūkis buvo dalyvavimas Europos lygos kvalifikacijoje 2011 metais. Džiaugsmas – visam miestui. Tiems keliems, kurie čia dirbome, buvo labai didelis rūpestis, nes buvo daug reikalavimų iš UEFA. Pasitaikė nemažai manančių, kad neleis žaisti Gargždų stadione ir teks rinktis kitą vietą. Bet mums pavyko susitvarkyti. Jau lengviau buvo 2014 metais, nes patirties – daugiau. Didelis pasiekimas klubo istorijoje – patekimas į LFF Taurės finalus, kur tiek nedaug trūko, kad nugalėtume tuometinius čempionus Panevėžio „Ekraną“ ir Vilniaus „Žalgirį“.
Didelis iššūkis buvo tiek investuotojų iš Rusijos atėjimas, tiek vėlesnis valymasis nuo to, ką tas atėjimas atnešė.

Kas labiausiai nuvylė per tuos metus?

Vadinamųjų investuotojų iš Rusijos atėjimas į klubą 2014 metais. Pasekmes jaučiame iki dabar.

Kaip įvertintumėte šiuos metus klubui?

Klubas nėra vien pagrindinė vyrų komanda, yra daug krypčių, tad ir vertinimas skirtingas.
Kalbant apie pagrindinę komandą, tikrai tikėjausi, kad užlipsime bent ant prizininkų pakylos. Išlaikėme tą sudėtį, kuri tikrai gerai žaidė 2015 metais, ir dar sustiprinome ją pajėgiais žaidėjais. Galvojau, kad bent jau ne prasčiau pasirodysime. Reikia pripažinti, kad ir I lyga šiemet buvo stipri. Bet, matyt, ir mes silpnai sužaidėme.
Didele ir malonia staigmena tapo merginų dalyvavimas moterų A lygoje. Iškovota prizinė vieta.
Džiaugiuosi vaikų rezultatais. Nors klubo siekis yra, kad vaikai kiekvienais metais progresuotų kaip žaidėjai ir būtų pasirengę žengti į vyrų futbolą, bet malonu, kai ir komandiniai rezultatai gerėja. Daugelis „Bangos“ komandų žaidžia aukščiausiose lygose ir užima aukštas vietas. Šiemet džiuginantis 2004 metų berniukų grupės pasirodymas – Lietuvos čempionai. 2003 metų gimimo mergaičių grupės siurprizas – 3 vieta Lietuvoje.
Toliau sėkmingai gerinama infrastruktūra. Dabar jau futbolo aikštelių programoje. Tą dangą, kurią pakeitėme miesto stadione 2014 metais, šiemet paklojome „Vaivorykštės“ gimnazijoje, Doviluose ir Veiviržėnuose. Tai džiaugsmas mokykloms ir vaikams, kad gali ir blogu oru sportuoti kokybiškoje aikštelėje.
Džiaugiuosi, kad penkiasdešimtmetį pažymime paženklindami Gargždus įvažiavimuose, kurdami skulptūrą, tikimės išleisti knygą. Sukūrėme ir stengsimės plėsti internetinę parduotuvę, plėsti atributikos pasiūlą.
Treneriai važiuoja stažuotis į garsius klubus. Sausio-vasario mėnesiais laukiame trenerio iš Amsterdamo „Ajax“ akademijos, balandžio-gegužės mėnesiais planuojamas Olandijos „Utrecht“ klubo ir akademijos delegacijos vizitas.
Sėkmingai vykdome rajono futbolo pirmenybes, kur dalyvių skaičius kiekvienais metais didėja.
Vykdome europinius projektus. Gruodžio 2 dieną 10 val. LIJO konferencijų salėje vyks „Impulsa“ socialinio futbolo projekto seminaras „Socialinė integracija per kūno kultūrą ir sportą. Sėkmės istorijos“. Kviečiame mokytojus, trenerius, socialinius darbuotojus ir kitus dalyvauti seminare.
Ir tikimės labai gerai užbaigti šį – jubiliejinį – sezoną gruodžio 19 dieną šventiniu padėkos renginiu kultūros namuose, kur bus pagerbti visi labiausiai prisidėję prie „Bangos“ gyvavimo 50-ies metų. Kviečiame visus rėmėjus, žaidėjus, ugdytinius, jų tėvus, fanus ir visus kitus, kas neabejingi „Bangai“.

Kalbėjosi Remigijus Riekašius

Jei turite informacijos, medžiagos (straipsnių, nuotraukų, skelbimų) iš „Bangos“ ar futbolo Gargžduose istorijos, kviečiame pasidalinti šiais lobiais. Kreiptis elektroniniu paštu – media@fkbanga.lt  arba į klubą (Kvietinių g. 26, Gargždai).