#kaslaimės
Pavel Kozlov: sukūrėme palankią terpę vystyti merginų futbolą Gargžduose

Šiais metais „Bangos“ merginų komanda ne tik atvertė naują klubo istorijos puslapį – debiutavo moterų A lygoje, bet ir padarė turbūt patį reikšmingiausią įrašą per visus penkiasdešimt metų. Jau debiutiniame sezone merginos pasidabino Lietuvos moterų futbolo čempionato bronzos medaliais.

Pasibaigus sezonui su komandos treneriu Pavel Kozlov kalbėjome tiek apie tai, kaip merginos užaugo iki A lygos, tiek apie tai, kokie iššūkiai Gargždų moterų futbolo laukia ateityje.

Kaip merginų komanda subrendo iki debiuto A lygoje? Kada dabartinės komandos narės buvo pakviestos treniruotis, kiek išliko iš tų, kurios pradėjo lankyti treniruotes?

Šių metų A lygos sezono pradžioje buvome viena jauniausių komandų, kurios pagrindą sudarė 1998–1999 metais gimusios merginos. Didžioji dalis šių žaidėjų pirmuosius futbolo žingsnius žengė dar 2012 metais. Per šį laikotarpį komandoje įvyko milžiniška rotacija, tačiau tikrą meilę futbolui demonstruojančių merginų nesustabdė nei neigiamas draugų, ir net artimųjų, požiūris į šį sportą, nei vis didėjantys įsipareigojimai, susiję su mokslu. Pasiekdami vis geresnius rezultatus ir į jaunimo rinktines deleguodami vis gausesnį žaidėjų skaičių, sulaukėme raginimų savo jėgas išbandyti pajėgiausioje moterų lygoje.

Kaip pavyko į komandą įsilieti legionierei iš Latvijos ir „legionierėms“ iš kaimyninės Klaipėdos?

Reikia paminėti, kad būtent „legionierės“ futbolo amato mokėsi tris–keturis metus ilgiau nei mes, tad jos mums suteikė didesnį pasitikėjimą savo jėgomis. Uostamiesčio atstovės L. Gedminaitė ir K. Černavskich prie komandos prisijungė jau 2015 metų rugsėjį, o T. Baličeva komandos gretas papildė 2016 metų sausį. Viena sėkmingo įsiliejimo į komandą priežastis – organizuotų treniruočių Gargžduose lankymas: netgi Liepojoje gyvenanti T. Baličeva jau penktadieniais atvykdavo į Lietuvą, kur spėdavo pasitreniruoti su mumis ir neprarasdavo ryšio su komanda.

Kada patikėjote, kad galite varžytis su kaunietėmis ir vilnietėmis dėl medalių?

Dviejų didžiausių Lietuvos miestų atstovai savo gretose turėjo labiau patyrusias žaidėjas, tad varžantis su šiomis ekipomis išeikvojome nemažai jėgų. Antroje sezono pusėje savo atotrūkį nuo MFA „Žalgiris“ padidinus iki 6 taškų buvo viešai pradėta kalbėti apie medalius.

Kas pirmajame sezone buvo sunkiausia?

Baigiantis čempionatui patyrėme du iš eilės pralaimėjimus, įvarčius praleisdami paskutinėmis rungtynių minutėmis. Dėl įvairių priežasčių susidūrėme su sudėties komplektavimo sunkumais. Taigi tuo kritiniu momentu sunkiausia buvo neprarasti įkvėpimo ir pasitikėjimo tęsti pradėtą darbą.

Ar tai, kad kai kurios merginos pradėtos kviesti į U–17, U–19 ir net nacionalinę rinktinę, padidino ir kitų merginų motyvaciją? Ar priešingai – išbalansavo visą komandą?

Viena iš priežasčių, kodėl pasiryžome rungtyniauti tarp pajėgiausių komandų – atkreipti dėmesį į merginų gebėjimus ir sudaryti sąlygas joms patekti į nacionalinę rinktinę. Šiais metais į Lietuvos jaunimo ir nacionalinę rinktinę buvo kviečiamos 6 mūsų komandos žaidėjos, o Latvijos rinktinės garbę gynė dar viena bangiškė. Situacija su rinktine tarsi mados reikalas: pavasarį merginos noriai veržiasi savo jėgas išbandyti tarptautinėje arenoje, o rudenį, besibaigiant čempionatui, viena po kitos šios garbės atsisako. Visgi tenka pripažinti milžinišką vasaros stovyklos su pajėgiausiomis šalies žaidėjomis naudą P. Narbutaitės ir L. Gedminaitės žaidimui.

Ar jau galvojate apie kitą sezoną?

Sprendimas rungtyniauti A lygoje buvo paremtas ilgalaike strategija, tad apie 2017 metus mąstėme jau sezono pradžioje. Net pasibaigus A lygai treniruočių procesas nenutrūksta: virš 1000 minučių per sezoną sužaidusios merginos iki Naujųjų metų daugiausiai dėmesio skirs traumų prevencijai, o likusios turės galimybę pagerinti savo technikos elementų atlikimo kokybę.

Kokia apskritai moterų futbolo Gargžduose ateitis? Ar pakankamai merginų/mergaičių domisi šia sporto šaka, kad merginų komanda galėtų ilgiau varžytis moterų A lygoje, o ne sužibėti vieną kitą sezoną?

Pastaraisiais metais sukūrėme palankią terpę vystyti merginų futbolą Gargžduose: šiuo metu Gargžduose ir Doviluose sportuoja apie 80 skirtingo amžiaus merginų, kurias keturiose amžiaus grupėse treniruoja 3 treneriai. Ne paslaptis, kad merginos negauna pajamų rungtyniaudamos A lygoje, tad sulaukusios rimtesnio darbo pasiūlymo – mielai jį priima. Verta pastebėti, kad miglos dėl komandos ilgalaikės perspektyvos ir rezultatų pastovumo įneša abiturientės, kurios sezono metu vis didesnį dėmesį turi skirti baigiamiesiems egzaminams. Rugpjūčio pabaigoje viena komandos narė įstojo į KTU ir nuo kitų metų gins laikinosios sostinės komandos garbę. 2017 metais savo sudėtyje turėsime keturias dvyliktokes, o po metų šis skaičius sieks net penkias, tad išsilaikyti A lygoje bus labai sudėtinga.

Kalbėjosi Remigijus Riekašius

Jei turite informacijos, medžiagos (straipsnių, nuotraukų, skelbimų) iš „Bangos“ ar futbolo Gargžduose istorijos, kviečiame pasidalinti šiais lobiais. Kreiptis elektroniniu paštu – media@fkbanga.lt  arba į klubą (Kvietinių g. 26, Gargždai).