#kaslaimės
Arturas Uosis: kai geras kolektyvas, tai ir rezultatai būna geresni

XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje „Bangai“ keliaujant iš I lygos į aukščiausiąją bei pirmąjį sezoną aukščiausioje lygoje komandos kapitonu buvo gargždiškis Arturas Uosis, kuriam dėl traumų teko gana anksti baigti futbolininko karjerą.

Pateikiame Jums ištraukas iš interviu su Arturu Uosiu. Daugiau detalių ir epizodų iš to meto „Bangos“ gyvenimo – knygoje “Gargždai. Futbolas. Banga”.

Tikriausiai kelias į futbolą buvo toks, kaip ir daugumos augusių Gargžduose – per Sporto mokyklą?

Taip. Į futbolą atėjau nuo antros klasės. Mes, 1968 metų grupė, esame Lietuvoje ir antrąją vietą iškovoję. Daugiausiai iš mūsų grupės pasiekė Gyrius Kalvaitis. Nors Panevėžyje vienu metu mokėsi kokie penki vaikinai, vėliau „Bangoje“ tikriausiai žaidė tik Vaidas Liutikas, Rimas Mikalauskas ir aš.

O kada sulaukėte kvietimo į „Bangą“?

„Banga“ pradėjo kviesti mus dar vaikus – nuo šešiolikos metų. Nėra paslaptis, kokia tuo metu buvo „Banga“. Net nuo alinės surinkdavo žaidėjus.
Rimčiau žaisti pradėjau jau būdamas studentu. Vėliau pradėjome gauti pinigus ir profesionaliai treniruotis – po du kartus, ryte ir vakare.

To meto komandoje visada būdavo po keletą klaipėdiečių. Kaip su jais sutardavote?

Labai gerai sutardavome. Nebuvo jokių problemų. Jauni buvome, visi draugavome. Buvome geras kolektyvas, o kai geras kolektyvas, tai ir rezultatai būna geresni.

Gana anksti baigėte žaisti? Kodėl?

Traumos. Patyriau Telšiuose traumą, ją gydžiausi apie tris mėnesius. Išėjau į aikštę – ir vėl tas pats. Taip kelis kartus pasikartojo ir nusprendžiau, kad reikia baigti. Beveik visi, kurie tais laikais žaidėme, dėl traumų baigėme karjerą.

Kai vaikas buvote, ar buvo to meto „Banga“ populiarus, visus traukiantis reiškinys?

Mano laikais gal ne. Bent jau man asmeniškai nebuvo. „Banga“ kaip reiškinys atsirado nuo D.Šatkaus ir kitų iniciatyvos.
Visais laikais stiprus buvo vaikų futbolas. Aišku, čia didžiulis M.Terentjevo nuopelnas. Jo išauginti A.Narbekovas, R.Mažeikis – patys pirmieji, į kuriuos mes, vaikai, lygiuodavomės. Vėliau kas į Panevėžį išvažiuodavo, kas po aštuntos klasės į profesines mokyklas įstodavo ir nebesitreniruodavo. „Bangoje“ žaisdavo tik tie entuziastai, kurie Gargžduose likdavo gyventi.
Ankstesniais laikais žiūrovų labai daug yra buvę tik vieną kartą – per Pasaulio lietuvių žaidynes. Tada senosios tribūnos buvo pilnos ir aplink aikštę buvo daug žmonių. O paprastai susirinkdavo koks šimtas žiūrovų. To, kas vyksta dabar, anksčiau tikrai nebuvo. „Banga“ išpopuliarėjo per paskutinį dešimtmetį.

Kas lėmė tą populiarumo padidėjimą?

Tai, kad klubas su vaikais kaip vienas vienetas atsirado. Anksčiau „Banga“ ir vaikai arba Sporto mokykla atskirai būdavo. Tas sujungimas buvo vienas iš didžiausių pliusų. Vaikai, vaikų tėvai pradėjo eiti į rungtynes.

Kokie epizodai per futbolininko karjerą labiausiai įstrigo? Gal buvo ir linksmų nutikimų?

Įsiminė pirmosios rungtynės aukščiausioje lygoje – Mažeikiuose su „Romar“. Futbolo bumas tada buvo Mažeikiuose, o dar čempionato atidarymas. Prieš rungtynes lėktuvai skraido, išėjome į aikštę – žiūrovų pilna. Buvome pakraupę, nematę nei tiek žiūrovų, nei tokio atidarymo. Ir pralošėme skaudžiai – 0:4.
O linksmą istoriją tikriausiai visi žino, nes tai jau legendinis įvykis. Važiavome po rungtynių namo ir sugedo autobusas. Atėjo naktis, pradėjome pakeleivingas mašinas stabdyti. Sustabdo autobusą visa chebra. Pats pirmas įšokau, nubėgau, atsisėdau gale. Važiuoju, važiuoju, žiūriu – nei vieno mūsiškio nelikę. Klausiu vairuotojo: o kur važiuojam? Sako: į Rietavą. Taip ir atsidūriau Rietave. Vėlu, autobusų nėra. Nuėjau prie benzino kolonėlės (dabar jos jau nebėra). Galvojau: užvažiuos link Klaipėdos važiuojanti mašina benzino ir iki Gargždų paveš. Pirma mašina atvažiavo tik kokią penktą valandą ryto. Su ja ir grįžau.

Kalbėjosi Remigijus Riekašius

Jei turite informacijos, medžiagos (straipsnių, nuotraukų, skelbimų) iš „Bangos“ ar futbolo Gargžduose istorijos, kviečiame pasidalinti šiais lobiais. Kreiptis elektroniniu paštu – media@fkbanga.lt  arba į klubą (Kvietinių g. 26, Gargždai).